Vuosi on jo yli puolenvälin joten on hyvä aika purkaa hieman paineita joita kuluneen vuoden aikana on kertynyt.

Lentomatkustajat, hyvät ihmiset. Koettakaa jo nyt herran tähden saada ne nestesäännöt jäämään aivoon. Ei se mitään salatiedettä ole ja jos ei kertakaikkiaan tiedä, niin kysykää joltain joka tietää ja jos on nettiyhteys kotona, käyttäkää sitä tiedon etsintään.
Sääntö on ollut nyt voimassa viime vuoden marraskuusta joten se ei voi tulla enää yllätyksenä. Onhan siitä ollut juttua telkussa ja lehdissäkin.
Laitetaan nyt vielä pikakertaus tähän eli kuinka pakkaan nestemäiset tuotteeni oikein.

1. Tarkasta pakkauskoot niistä nestemäisistä tuotteista joita aiot kuljettaa käsimatkatavarassa. Maksimi pakkauskoko on 100ml tai 100g. Huomioithan että puhutaan pakkauskoosta. Katso siis mitä on purnukan kylkeen präntätty eli onko se yli vai alle 100ml/g. Ei auta vaikka siinä 500ml Maailman Paras Hiusgeeli -purnukassa olisi vain pikku klöntti jäljellä. Pakkauskoko on yli 100ml/g.
2. Hommaa läpinäkyvä, uudelleensuljettava, enintään 1 litran kokoinen pussi johon pakkaat nesteesi. Se voi olla  Minigrip-pussukka tai joku muu vastaava, pääasia ettei se ole 1 litraa suurempi tilavuudeltaan ja että se on, yllätys yllätys, läpinäkyvä ja uudelleensuljettava. Siis vetoketjullinen tai minigrip-tyyppinen ratkaisu. Umpisolmuun vedetty Siwan kasvisosastolta hommattu pussi ei siis kelpaa.
3. Kun nesteet on pakattu edellä mainittuun läpinäkyvään, uudelleen suljettavaan, enintään 1 litran kokoiseen pussiin, voit pakata sen käsimatkatavaroihisi, mutta mielellään ei sinne kassin pohjimmaiseksi vaan aivan päälle tai ulkotaskuun. Tullessasi turvatarkastukseen tulee se mahtavasti pakattu läpinäkyvä, uudelleen suljettava, enintään 1 litran kokoinen pussi esittää turvatarkastajalle. Ei siis jätetä sitä laukkuun vaan otetaan se sieltä ulos.
4. Ennen kuin aloitat kohtaa 1, kannattaa tarkastaa oma tietämys niistä aineista ja tuotteista jotka luetaan nesteiden piiriin. Siis kaikki tahnat, geelit, voiteet, rasvat, aerosolit, roll-on dödöt, vaahdot jne. kuuluvat nesteisiin, samoin pehmeät, levitettävät juustot sekä kaikki jugurtit ja vanukkaat yms. ruokatarpeet jotka eivät ole kiinteitä rakenteeltaan. Siis myös sinappi.
Naisten täytyy muistaa, että myös meikkitarvikkeet jotka eivät ole kiinteitä tai pulveria, luetaan nesteisiin eli maskarat, valokynät, huulikiillot yms. kuuluvat sinne läpinäkyvään, uudelleen suljettavaan, enintään 1 litran kokoiseen pussiin.
5. Nestemäiset lääkeaineet sekä vauvan ruuat ovat poikkeuksia eli niitä ei tarvitse pakata pussiin, mutta ne tulee esittää turvatarkastuksessa muiden nesteiden kanssa - siis ennen kuin menette turvaportista läpi. Vauvan ruokia voitte kantaa sen minkä tarvitsette matkan aikana, ei siis kuukauden varastoa. Lääkeaineille olisi hyvä olla reseptit matkassa.

Noin. Ja sitten purkautuminen jatkuu.

Toinen juttu. Ne housut EI TODELLAKAAN tipu nilkkoihin jos joudutte kentän turvatarkastuksessa ottamaan vyön pois. Siis älkää pliiiiiiiiiisss olko muka vitsikkäitä ja toistako 'housut puttoo' mantraa vyötä pois repiessänne. Lausahdus on aivan yhtä vitsikäs kuin mikä tahansa juttu jonka olet kuullut satoja kertoja. Ja vaikka se virkailija siinä hihnan toisella puolella virnistelisikin lausahduksellenne, on aivan sata varmaa että mielessään kyseinen virkailija on juuri kietaissut sen vyönne kaulanne ympärille ja on ottamassa tukevaa kuristusotetta.

Kolmas juttu. Lapsi-ihmiset eli siis vanhemmat joilla on älyvapaita kakaroita. Pitäkää ne helvetin ipanat kurissa ja nuhteessa! Siis ei anneta pikku Joosepin juosta ees ja taas turvaportissa ja jos ei vintiö usko niin siinäpä mitä mainioin paikka käyttää sitä vanhemman auktoriteettia ja vaikka antaa pikkuisen tukkapöllyä kurittomalle kakaralle. Itse meinaan tekisi joskus mieli tehdä niin jonkun munattoman vanhemman puolesta, tai vielä parempi, antaa luunappi vanhemmalle itselleen moisesta selkärangattomuudesta.

Neljäs juttu. Pommivitsit. Tartteeko edes sanoa, että lentokenttä ei ole oikea paikka moisille jutuille. Jos se nyt niin hirveästi hermostuttaa seisoa turvan jonossa tai ylipäänsä turvatarkastuksessa, niin purkaa mieluummin vaikka kynsiänne ja olkaa hiljaa kuin että paukauttaisitte ilmoille jonkun pommi/ase 'vitsin'. Se saattaa aiheuttaa hervotonta naurua kaveriporukassanne (vittu, Make on vähä kova jätkä!!), mutta turvatarkastajissa ei ja lisäksi se saattaa aiheuttaa vakavaa ahdistusta jollekin ihan oikeasti lentopelkoiselle joka moisen lausahduksen sattuu kuulemaan.
Mikäli läpivalaisun jälkeen käsimatkatavaranne joutuu avaukseen syystä tai toisesta (ne nesteethän oli pakattu siihen läpinäkyvään, uudelleen suljettavaan, enintään 1 litran kokoiseen pussiin ja pussi oli otettu ulos laukusta jo läpivalaisua ennen, eikös niin??) ja suustanne lurpsahtaa ulos sana 'pommi', niin mitä luultavimmin joudutte perusteelliseen käsintarkastukseen, kaikki käsimatkatavaranne tutkitaan läpikotaisin ja poliisisetäkin tulee juttelemaan mukavia. Kun (toivottavasti) mitään ei löydy, saatte jatkaa matkaa yhtä huomautusta rikkaampana (ja hitosti myöhässä), mutta esimerkiksi sen lentokoneen kapteeni jonka siivelle yritätte, saattaa sanoa ettei halua moista kaveria kuljettaa ja jäätte siis portille ruikuttamaan.
Lienee siis selvää kauraa. Pommi/asejutut + lentokenttä = ikävä homma.

Siinä sitä purkautumista hivenen, lasketaan painetta taas kun on aihetta. Tämä taisi riittää tällä kertaa.

Ei muuta kuin Turvallista Matkaa!